Най-популярната интернет търсачка в света отбелязва края на второто десетилетие

...
 Най-популярната интернет търсачка в света отбелязва края на второто десетилетие
Коментари Харесай

20 факта за Google навръх 20-ата годишнина на компанията

 Най-популярната интернет търсачка в света отбелязва края на второто десетилетие от основаването си.

Вижте 20 забавни обстоятелството за струващата към 800 милиарда $ Гугъл, подбрани от Express.

1. Основателите на Гугъл Лари Пейдж и Сергейн Брин се срещат за първи път, когато 22-годишният Пейдж посещава Станфордския университет, а учащият към този момент в университета Брин му демонстрира кампуса.

2. Техният уебсайт в началото трябвало да се споделя Googol – името на цифрата 1, следвано от 100 нули. Терминът е определен, с цел да подчертае задачата на търсачката да провежда на пръв взор неограничената информация в мрежата. Вследствие на неправилно изписване обаче се стига до Гугъл и това име, в последна сметка, остава.

3. Алгоритъмът PageRank на Гугъл е кръстен на Лари Пейдж и е създаден на съоръжение на Станфордския университет, а образователното заведение има патента за него. Гугъл получава извънредното право да употребява технологията против 1.8 млн. акции. Книжата са продадени през 2005 година за 336 млн. $.

4. Пейдж и Брин са принудени да записват Гугъл като компания на 4 септември 1998 година, откакто съоснователят на Sun Microsystems Анди Бехтолшайм им издава чек за 100 000 $, само че в интерес на Гугъл Inc, вместо на тях персонално.

Сред другите бизнес ангели, вложили в Гугъл, е и създателят на Amazon Джеф Безос, който влага 250 000 $. От 2006 година обаче Гугъл избира 27 септември за своя формален рожден ден и отбелязва мотива с годишен Гугъл дудъл.5. Първото работно място на създателите са апартаментът и гаражът на тяхна другарка на име Сюзън Войчицки в калифорнийския град Менло парк. Войчицки става чиновник номер 16 в Гугъл, a сега е основен изпълнителен шеф на YouTube.

Брин се дами за сестрата на Сюзън - Ан, през 2007 година Двамата имат наследник и щерка, а през 2013 година се разделят, откакто Брин стартира връзка с маркетинговия шеф на Гугъл Glass Аманда Розенбърг.

Лари Пейдж към момента е женен за научния откривател Лусинда Саутърт, с която имат две деца. Те живеят в Пало Алто и имат яхта на стойност 45 млн. $.

6. Пейдж и Брин в действителност не желали да управляват личен бизнес, по тази причина се пробвали да продадат компанията за 1 млн. $. Конкурентите от Yahoo, Altavista и Excite обаче им отказали. Когато Гугъл е препоръчана на Yahoo още веднъж през 2002 година, цената към този момент се била качила до 5 милиарда $, а ответната оферта на стойност 3 милиарда $ е отхвърлена. Днес пазарната стойност на Гугъл е към 800 милиарда $.

7. Така нареченият Гугъл дудъл, или честата промяна на логото на уеб страницата на компанията, датира от 1998 година, когато Пейдж и Брин слагат дрънкулка зад второто “o ” в Гугъл, с цел да покажат, че се намират на фестивала Burning Man.

8. На 1 април 2000 година Гугъл се причислява към традицията на фирмите от Силициевата котловина да измислят първоаприлски смешки, като показва MentalPlex, или способността да чете мислите на потребителите си.

9. Клингон - езикът на извънземните от Star Trek, се трансформира в един от 72-та езика, от които потребителите на Гугъл могат да избират през 2002 година Сред другите нетрадиционни варианти е и Елмър Фъд - безконечният зложелател на Заека Бъни, който не може да произнася “л ” или “р ”.

10. Компанията излиза на борсата през 2004 година, като акциите стартират да се търгуват на цена от 85 $, което й дефинира пазарна капитализация на стойност 27 милиарда $, съвсем колкото тази на General Motors. Около 900 чиновници на Гугъл се разсънват милионери на идващия ден.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР